ALİ ONARAN Kimdir?
Ali Onaran Ahmet Ağalar Sülalesinden Veli Ağanın oğludur. Bu muhtarı eskilerden ilçenin %80 ni tanır. Önceki muhtarlık dönemlerini bilmesem de rahmetli babamın anlattıklarına göre daha öncede çalışkan biri olduğunu söylerdi. Sırasıyla bildiğim kadarıyla yaptığı hizmetleri anlatmaya çalışayım. Bu muhtar zamanında köyde çok ilklere imzasını atmış biridir. Kendisi iyi bir marangozdu. Cerit’te ilk ceviz oymacılığı yapan ustalardan biriydi. O günlerde yaptığı birçok işlemeli masa, sandalye ve ceviz sandıkları, şimdi birçok vatandaşın evinde. Muhtarın hatırası olarak saklanmaktadır.
Eskiden köyde cüzam hastalığı vardı. İlk işi bu hastalığı önlemek için valilikten bir bayan, bir erkek doktor istedi. O tarihlerde köyün yolu ve arabası yok. Doktorlar Bozlar köyüne kadar arabayla gelir. Bozlardan yukarı katırların sırtında, zor şartlar altında köye geldiler. Doktorlar bir ay boyunca köylüyü yediden yetmişe muayene ettiler. Köyde o tarihte kırk kişinin üzerinde cüzam hastası vardı hastalara ilaçlarını verdiler bu taramadan sonra köyde o günden bu güne kadar cüzam vakalarına rastlanmamıştır. Bir ay boyunca iki doktoru kendi evinde misafir etti. Bir ay sonra hediyelerle doktorları yine katırların sırtında bozlara gönderdi.
1955 'yılında yine imece usulü köylüyü topladı bozlardan Cerit'e kadar olan 19 kilometrelik yolu kayaları külünkle kırdırarak toprak olan bölgeleri kazma kürekle yaparak bir araba gelecek şekilde Cerit'in ilk yolunu yaptırdı. Rahmetli Menderes hükümeti döneminde söğütlü durağına bir köprü şimdi geçip geldiğimiz aksu köprüsünü yaptırdı. Şimdiki adıyla istiklal mahallesine bir sağlık ocağı yaptırdı.2022 yılında sağlık ocağı yıktırılarak yerine kaymakamlık binası yapıldı. İmece usulü köylüyü toplayıp köylü katırlarıyla merkepleriyle derelerden taş ve kum çekerek 1956 yılında şimdiki adıyla istiklal mahallesine 2 derslikli bir öğretmen odası ilkokul yaptırdı.
Yine imece usulü değirmen gözünden 75 lik pik borularla köyün içme suyunu getirdi. Köyün muhtelif yerlerine 7 tane çeşme yaptırdı. Ak dere, Engizek, Alikocalar, Aksu Mahallelerine birer ilkokul yaptırdı. Kazıklı yolu ayırımından değirmen gözünün yolunu, Ahmet Onaran’ın evine kadar iletti. Bir kaç kişi bağımız bahçemiz harap oluyor diye yola karşı çıktılar. Onlara ‘’İleride siz zarar edersiniz.’’ Dedi ve dediği gibide oldu. Köyde yeni evlenen birçok gence bedava arsa verdi.
1970 lerde Engizek Dağlarında eşkıyalar türedi. Kiminin malın çalarlar, kiminin yolun kesip parasın alırlar. Bunu duyan muhtar Maraş’tan bir bölük asker istedi. Dağları eşkıyadan temizleyerek köylüyü bu zulümden de kurtardı. Yine imece usulü Cerit mezarlığının çevresine 50 santim boyunda duvar ördürdü. Mezarlığın girişine demir kapı yaptırdı. Ali onaran muhtarlığı bırakıp bir ara Gaziantep’e göçtü bir yıl sonra tekrar Maraş’a yerleşti. İlerlemiş yaşına rağmen hızar atölyesi kurarak marangozluğa devam etti. 1922 doğumlu olan Ali Onaran 25 02 2005 Tarihinde Kahramanmaraş’ta vefat etti. Rahmeti bol Mekânı cennet olsun…Âşık Ali Ataş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder